3 Ekim / diPost Okuma Listesi
Bu haftanın online okuma listesi, eposta kutunuzda!
diPost’ta yeni dönemin açılışı için heyecanla çalıştık ve kendi tatilimizden de güzel bir içerik hazırlamak istedik sizlere. diPost’un bu yirmi ikinci bülteninde sizlere 7 yazı ve 100’den fazla fotoğrafla oluşturduğumuz Olimpos Günlüğü Yazı Dizisi’ni hem Türkçe hem de İngilizce olarak sunuyoruz. (Bu vesileyle web sitemiz diKraft’ı çift dilli yapma yolunda çok önemli bir adımı da atmış bulunduğumuzu belirtmek isterim.) Buna ek olarak beşi Türkçe ve biri İngilizce olmak üzere beğenebileceğinizi düşündüğümüz 6 yazıyı daha sizler için derledik. Toplamda 8 maddeden oluşan bu listeyle yeni döneme merhaba diyoruz!
Henüz abone değilseniz: Abone Ol!
_
Olimpos Günlüğü / Said Dağlı, Ayşenur Dağlı
Nasıl Olunur? - Ebru Boyar (Podcast) / Nilay Örnek
Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir! / Itamar Shatz
Parmak İzi / Gökhan Akçura
Komet’e Veda: Bitmeyen Şiir / Ahmet Ergenç
Stockholm Sendromu / Sevinç Yıldırım
A Guide to Olympos / Said Dağlı, Ayşenur Dağlı
Sisters in Dharma / Jack Meng-Tat Chia
1. Olimpos Günlüğü
Said Dağlı, Ayşenur Dağlı - diKraft - 7 Yazı ve 100’ü Aşkın Fotoğraftan Oluşan Yazı Dizisi
“Olimpos bambaşka bir yer… Tarihin tüyler ürpertici güzelliği müthiş ve fantastik bir doğal güzellikle buluşuyor. Biz de Olimpos seyahatimizin ardından buraya gelecek, gelmek isteyecek insanlar için ayrıntılı bir rehber hazırlamak istedik: Olimpos Günlüğü! Olimpos’ta nerede kalınır, ne yenir, ne içilir? Olimpos’a giderken yanınıza neler almalısınız? Olimpos’ta nereler gezilebilir? Hepsi ve daha fazlası bu yazı dizisinde. Keyifli okumalar!”
_
2. Nasıl Olunur? - Ebru Boyar (Podcast)
Nilay Örnek - Spotify - 1saat 28 dakika
“‘Osmanlı'nın torunlarıyız’, çok yaygın bir söylem. Ancak biraz zahmetsiz ecdad sahibi olmuş olabilir miyiz? Padişahlar, seferler, sınırlar, saraylar bir yana Osmanlı İmparatorluğu'ndaki toplumsal yaşam hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Bu bölümde konu Osmanlı, Osmanlı İstanbul'unda toplumsal yaşam ve konuğum ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü bölüm başkanı, öğretim üyesi ve yazar Prof. Dr. Ebru Boyar. Ebru Boyar'la Samsun Anadolu Lisesi'yle başlayan, ODTÜ ve Cambridge'le devam eden eğitim hayatından, önce diplomat sonra akademisyen olmak isterken tarihçiliğe uzanan yaşamından konuştuk.”
_
3. Mise en Place: Şeflerin Mutfakta Kullandığı Temel Bir Prensip, Sizi Dersler ve İş Konusunda Daha Verimli Kılabilir!
Itamar Shatz- Evrim Ağacı - 1000 Kelime
“Mise en Place ("miğ-zon-pılas" şeklinde okunur), "yerine koymak" anlamına gelen ve üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir görev için planlamamız ve hazırlanmamız gerektiğini ifade eden Fransız mutfak terimidir. Mise en Place genellikle mutfak için kullanılır, pişirmeye başlamadan önce ihtiyacımız olan tüm gerekli mutfak eşyalarını ve malzemelerini hazırlamamız gerektiğini belirtir. Bu basit konsept, hem şefler hem de amatör aşçılar tarafından kullanılan en etkili araçlardan biridir; bu nedenle aşçılık okullarında ve üst düzey restoran mutfaklarında gerekli bir beceridir.”
_
4. Parmak İzi
Gökhan Akçura - Manifold - 1100 Kelime
“Parmak İzi’nin sayfalarında doğal olarak polisiye haberler öne çıkıyor. İlk sayının yazılarını sıralayalım: “Polis nedir?/ Hapishanelerde yaşayanlar niçin öldürürler? / Hrisantos dört polisimizi nasıl öldürdü? (1915 yılında geçen bu olay Naci Sadullah tarafından aktarılıyor, daha sonraki yıllarda da romanlaştırılmıştı) / Dillinger nasıl ve niçin öldürüldü? / Parmak izi (Naci Sadullah’ın zabıtanın parmak izi şubesinde yaptığı uzunca bir röportaj) / İstanbul batakhaneleri: Abone dolandırıcıları / İdam mahkûmlarının kendilerini öldürmelerine müsaade etmeli mi?” Elimde olan ilk dokuz sayıda karşımıza çıkan imzalar arasında M.N. Çapanoğlu, Naci Sadullah, Mahmut Yesari, Y. Kozanoğlu, Tevfik Sadullah da (ki o da Naci Sadullah’ın kardeşidir) ve Mehmet Fehmi Bora da bulunmakta. Derginin renkli kapakları ise Cemal Görkey imzalı.”
_
5. Komet’e Veda: Bitmeyen Şiir
Ahmet Ergenç - K24 - 900 Kelime
“Komet’i tanımlayan şeylerden biri de bir şaşırma haliydi: Bir panik hali, bir dünyayı ilk defa görüyormuş hali, bir büyümüş de küçülmüş çocuk bakışı, bir sürekli tetikte olma hali... Bu daimi ve biraz da bilinçli ‘şaşkınlık’ halini Komet’in resimlerinde bir panik hissi ve tuhaflık olarak, enstalasyon ve performanslarında bir ‘hınzırlık’ olarak ve şiirlerinde anlamlar çarpışması yaratan bir kaotik ses karmaşası olarak tecrübe edebilirsiniz.”
_
6. Stockholm Sendromu
Sevinç Yıldırım - Nordik Simit - 400 Kelime
“Bir banka, hükümlüler ve rehinelerin başrolünde olduğu olay sonucunda ortaya çıkan bir durum; Stockholm Sendromu. Stockholm Sendromu adını, İsveç’in Stockholm kentinde meydana gelen bir banka soygunundan alıyor. 23 Ağustos 1973 sabahı kaçak bir hükümlü olan Jan-Erik Olsson, Norrmalmstorg meydanındaki bir banka olan Sveriges Kreditbanken’e giriyor. 4 banka çalışanını rehine alan soyguncu, kendisi gibi hükümlü olan Clark Olofsson’un da yanına getirilmesini istiyor.”
_
Readings in English
_
7. a Guide to Olympos
Said Dağlı, Ayşenur Dağlı - diKraft - 7 Posts and more than 100 Photos
“Olympos is a completely different place… The chilling beauty of history meets with a fantastic natural magnificence. After our trip to Olympos, we wanted to prepare a detailed guide for those who want to come here: a Guide to Olympos! Where to stay, what to eat, what to drink in Olympos? What should you take with you when you go to Olympos? Where can you visit in and near Olympos? All that and more are in this series of articles. Happy reading!”
_
8. Sisters in Dharma
Jack Meng-Tat Chia - Psyche - 2800 Words
“Parwati Soepangat (1932-2016), fondly known as ‘Ibu Parwati’ to the Indonesian Buddhist community, was one of the first women disciples of Ashin Jinarakkhita (1923-2002). Ashin Jinarakkhita was the so-called father of modern Indonesian Buddhism – and a prominent founding member of the Indonesian Buddhayāna movement. When I arrived in Indonesia in 2015 to conduct research on Ashin Jinarakkhita, I learned about Parwati’s writings and role as a Buddhist missionary in the world’s largest Muslim country”